Handige handleiding en een reddingsplan
Handleiding bij De Moord Op Het Werkwoord (leuk boekje)
Bij het moordspel / de escaperoom hoort een handige handleiding. Een boekje van 12 bladzijden dat je laat zien hoe je dat doet: werkwoorden om zeep helpen. En waarom je dat niet moet doen, als je levendige teksten wilt schrijven. En dat wil je, anders las je dit niet.
Zo Help Je Ze Om Zeep! Een handige handleiding
Verbocide (De Moord Op Het Werkwoord) in drie hoofdstukken (en een reddingsplan)
door Dolf werkwoorden willen werken Weverink
Zo stop je DMOHWW
Stap 1
A Je ziet zelfstandige naamwoorden die ooit werkwoorden waren, bijvoeglijke naamwoorden of bijwoorden. Ze eindigen bijvoorbeeld op -atie, -ering en -heid (realisatie, constatering, toegankelijkheid).
B Je ziet lijdende vormen (er wordt ingezet op …)
Stap 2
A Zet de werkwoorden en de bijwoorden weer aan.
B Je maakt de lijdende zinnen actief.
Stap 3
Zeg hetzelfde met andere woorden, maak het concreet en specifiek. Voeg een vleugje drama toe.
Er wordt ingezet op verdere ontwikkeling van de toegankelijkheid > We zorgen ervoor dat je ook met een rolstoel makkelijk de school binnen kan. Verder passen we de website aan zodat ook gebruikers met een beperking weten welke voorstellingen op het programma staan.
Tot zover het boekje! Dat krijg je als je meedoet met DeMoordOpHetWerkwoord.
Soms gaat het in een schrijftraining van Dolf alleen maar over nominaaltjes. Dat zijn zelfstandige naamwoorden die in een vorig leven werkwoorden waren, bijwoorden of bijvoeglijke naamwoorden. Die naamwoordstijl haalt het leven uit een tekst, en daar houden lezers niet van. En terecht, want ze weten niet waar ze aan toe zijn. Levendige teksten zijn veel leuker om te lezen (omdat ze de lezer helpen; ze zijn concreet en specifiek) en fijner om te schrijven.
De Moord Op Het Werkwoord helpt iedereen die functionele, zakelijke en commerciële teksten schrijft om levendig te schrijven en méér te bereiken.
Dolf Weverink is schrijftrainer, schrijfcoach en tekstschrijver. Hij leidt ook schrijftrainers en schrijfcoaches op. Daarnaast is hij partner in Leporello Uitgevers.
Beeld en vorm Geert Gratama
Tekst en idee Dolf Weverink
